Özgürlük Yazarları - Freedom Writers Film Eleştirisi

Özgürlük Yazarları - Freedom Writers Afiş
Filmin Künyesi 
Yapım: 2007 - ABD
Tür: Biyografi, Dram, Komedi, Suç,
Süre: 123 dakika
Yönetmen: Richard LaGravenese,
Oyuncular: Hilary Swank, Patrick Dempsey, Hunter Parrish, Imelda Staunton, Robert Wisdom, Scott Glenn, Mario, Kristin Herrera, John Benjamin Hickey ve daha fazlası
Senaryo: Richard LaGravenese, Senaryo (Kitap): Erin Gruwell,



Filmin Genel Hikayesi: 
Erin Gruvell'in yazmış olduğu bir kitaptan sinemaya uyarlanan bir filmdir.
Ataması yeni yapılan 23 yaşlarında idealist olan bir öğretminin okulun ilk günü Wilson lisesinde geçecektir. Erin Gruvell yeni geldiği okuldaki öğrencilerin çoğunun ırkçı,faşist, gruplaşmalar, siyah - beyaz çatışmanın olduğu bir okula ataması gelmiştir. Erin yeni geldiği sınıfında her zaman bildiğimiz basit öğretmen rolünde kendini tanıtmaya başlar ve hemen ders anlatmaya başlar, birkaç hafta böyle ders anlatmaya çalışır ancak öğrencilerin onu dinlemeye ve okula gelmek gibi bir niyetlerin olmadığını zamanla anlar,Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir.


Derslere aktif katılımı şiddetle reddettikleri gün gibi ortadadır. Buna rağmen Erin günlük bazda onların ilgisini çekebilmek için çeşitli yöntemler denemeye çalışır.Onlara aslında çok ortak yönlerinin olduğunu göstermek amacıyla bütün öğrencileri sınıfta ayağa toplatır ve sınıfın tam ortasına kırmızı bir çizgiyle ayırır.Erin'in öğrencilere aslında ne kadar ortak noktaları olduğunu göstermek için oynattığı kırmızı çizgi oyunuydu. Çoğu öğrenci bu kırmızı çizgi oyunu sırasında birbirlerinin ortak yönlerini görebilmiştir. Erin öğrencilerin ufkunu açmak amacıyla onlar gibi acı çeken ve yaşamın zorluklarını yaşayan insanların hikayesini anlatan bir günlük dağıtır. The Diary of Anne Frank adlı günlükle çoğu öğrencinin idolu haline gelmiştir bu günlük hikayesi. Zamanla öğrencilerl kaynaşan Erin onların Yahudilerin ve dünyanın birçok yerinde soykırıma ve şiddete bağlı yaşanan olayları müzelerde, acıları yaşayan insanlarla ve Televizyondan geçmiş yaşanmış gerçek acıları izleterek öğrencilerine yaşadıkları acı olayların sadece kendilerinin yaşamadığını bu yolla anlatmıştır.


Birçok öğrenci Erin Öğretmenleri sayesinde Çetelerden, Gruplardan ve Irkçı Gruplardan uzaklaşmıştır. Sonuçta Erin Öğretmen öğrencilerin ufkunu açmaya başabilmiştir ve bu sayede aşık olduğu öğretmenlik mesleğini yerine getirmenin mutluluğu ile yaşarmıştır. Sıradan Bankacı eğitim modelini kendilerine hedef tutan öğretmenler ise ERin çalışmalarına bir anlam veremiyor ve hatta engellemeye kalkışacaklardır, ancak Erin öğretmen tüm zorluklara rağmen bireysel çabalarıyla tüm zorlukların üstesinden gelecektir.


Karakterler: 
Erin Öğretmen ideallerini gerçekleştirmek ve çıkmazda olan bir grup öğrenciyi yaşadıkları çete ortamından, kin ve nefretten uzaklaştırmak amacıyla çalışan bir eğitmen rolünde görüyoruz. Erin Öğretmen(Hilary Swank) oyunculuğunu ve çabasını başarılı gördüm.


Imelda Staunton: Okulun hem öğretmeni hemde müdüresi, kendisi gruplaşmış olan öğrencilere karşı bir önyargısı olan ve Erin öğretmenin çalışmalarını delice öğren bir eğitmen rolündedir.


April Lee Hernandez: Babasının bir arkadaşının çete üyeleri tarafından öldürüldüğünü küçük yaşta görmüş ve beyaz insanlara karşı bir öfke oluşmuş bir karakterdir. Aynı zamanda sevgilisinin birisini öldürmesinden dolayı görgü tanığı olarak mahkemede şahitlik görevi yapacak bir karakter rolünde oynamıştır.


Film Genel Anlamda başarılı bir yapıt olduğunu söyleyebilirim, eğer izlemeyenleriniz varsa mutlaka izlemenizde fayda var. Çünkü filmden sizinde kazabileceğiniz çok yönler göreceksiniz. Şahsen ben çok faydalarını gördüm ve sizinde göreceğinizi düşünüyorum. Daha önce tavsiye ettiğim bir hint yapımı olan Yerdeki Yıldızlar filmi gibi eğitim üzerine yapılmiş bir film. Eğer ki eğitim doğru şekilde verilirse nasıl sonuçlara varabileceğimizi gösteren iki harika yapıt diyebilirim...

Yorumlar

  1. Bil bakalim kimim1.2.12

    ön safta bir manita var süper :D

    YanıtlaSil
  2. Adsız1.2.12

    izlenmesi gereken filmlerden:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi