Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Filminin Eleştirisi
Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar


Filmin Dizini:
Yapım: 2007 - Hindistan 
Tür: Aile, Dram, 
Süre: 165 dakika 
Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte(ismi Geçmiyor), 
Oyuncular: Aamir Khan, Darsheel Safary, Tisca Chopra, Bugs Bhargava, Megha Bengali, Alorika Chatterjee, Ayaan, Gurkirtan Chauhan, Vipin Sharma, Tanay Chheda, Sachet Engineer, 
Senaryo: Amole Gupte, 
Filmin Genel Bir Anlatımı:
Bugüne kadar izlediğim filmler arasında en yararlı ve bilgilendirme açısından bir şaheser diyebileceğim bir film. Yönetmenin çoçukların dünyaya bakışı ve onlara yaklaşımı ile en umutsuz vakalara bile çok iyi yerlere getirebileceğimizi bu filmde kanıtliyor.


filmde disleksi hastası olan İshaan adında çoçuk, ne ailesi ne de öğretmenleri tarafından bu hastalığa yakanlandığı bilinmiyor. İshaan ilkokul 3.sınıfı 2 yıl üst üste kalması sonucu ve öğretmenleri tarafından özürlü olduğu düşüncesi ve bir gelecek vaad etmeyeceği düşünülerek çoçuğu yıl sonunda okuldan çıkarmaya karar verirler. Babası da bunun üzerine İshaan'ı yatılı bir okula gönderir. Ailesi İshaan'ın yaramaz tavırları, komşu şikayetleri, çoçuklarla kavga etmesi ve vurdumduymazlığından bıkan babası İshaan'ı onun akıllanması ve daha iyi öğreneceğini düşünerek yatılı bir okula gönderir.


İshaan normalde okuma, yazma ve sayılar konusunda yaşadığı zorluklar, yeni gideceği okulda tekrar edecektir taki resim öğretmeni onu farkedene kadar, resim öğretmeni İshaanın içine kapandığını ve kendisini işe yaramaz bir durumda olduğunu gördüğünde ona yardım etmek için, onun hayal dünyasına ve yaptığı eski resimlere ve notlarını kontrol ederek, ishaan aslında disleksi hastalığı olduğunu görür. Resim öğretmeni normal hepimizin bildiği teorik şekilde ders verilerek ishaanı öğretmenin zor olduğu anlar ve okul yönetiminden kensine bir süre verilmesi ve diğer öğretmenlerinde yazılı notlar konusunda ishaan'a tölerans tanımalarını ister, resim öğretmeni ishaan'a yazma,okuma ve sayıları uygulamalı olarak öğretirken bunun yanında ona sevgisini eksik etmemiştir. İshaana okuma şevki verirken geçmişteki ünlü kişilerin yaşadıkları okuma ve yazma zorluklarını ishaana ve sınıfına anlatarak çoçukların okuma ve yazma konusunda istekli olmasını sağlamıştır.


Resim Öğretmeni aynı zamanda filminde yönetmenidir, yönetmen çoçuklara eğitim verirken sadece teorinin yetmeyeceğini, aynı zamanda çoçuklarla ilgilenmenin ve ailelerininde onlara gereken ilgiyi, sevgiyi göstermelerini gerektiğini filmde anlatmaktadır. Eğitimin karşılıklı ilgi ve sevgiyle yapılabileciğini anlatmaktadır.


Kısaca verilmek istenen mesaj çoçuğunuz eğer öğrenme konusunda zorluk yaşıyorsa, bu durumun sadece çalışmayla değil, bunun yanında çeşitli etmenlerin olabileceğini göz önüne bulundurulması gerektiği mesajı verilmektedir.


Filmin Teknik Yönleri:


Film Teknik açıdan görselliğin, hayal dünyasının ve ayrıntıya dayalı çekim çalışmalarının çok olduğunu filmde bariz bir şekilde görebiliyoruz. Genel çekimler fazla kullanılmamıştır, genel çekimler genelde mekan tanıtımları için yeterli derecede kullanılmıştır. Filmin en önemli yönü ise müzikle anlatılmak istenen mesaj güçlendirilmiştir... Film 2 saat 42 dakika gibi uzun bir süre izlemek zorundasınız..Film ne kadar uzun olsada her dakikası ve saniyesi ile izleyici kendinden ayırmayan çekici bir yönü bulunmaktadır.


Fİlm Kahramanları:


Yönetmen Resim Öğretmeni olarak yaptığı rolda etkileşimli bir eğitmen olarak gözümüzün önüne gelmektedir. sıradan bankacı eğitim modeli gibibir eğitim tarzını vermekten kaçınan bir öğretmendir. Eğitimin karşılıklı etkileşim ve özgürce yapılan eylemlere dayalı olduğuna inan bir eğitmen görevini vermektedir.
İshaan :9 yaşlarında disleksi hastası  olan bir çoçuğu yaşadığı psikolojik bunalımı adeta kendisi yaşar gibi başarılı bir şekilde yansıtmayı becermiştir. Zaten bu rolünden ötürü çok fazla ödül kazanmayı hak etmiştir.
Annesi ve Babası: Annesi oğluna düşkün ve onun gözünden sakınmayan bir annedir ancak aile ataerkil bir yapıda olduğu için baba ne derse onun yapılması gerektiği düşünüldüğü için annesi oğlu için fazla birşey yapamamaktadır. Baba ise oğlunun tembel olduğunu düşünen ve hayata nasil tutunacağını bilmeyen bir çoçuğun nasıl yetiştireceğini düşünen bir baba rolünde görüyoruz.
Öğretmenler: Hepimizin bildiği sıradan öğretmenler gibi ders veren öğretmen tipidirler. Genelde öğrenci başarısız ise ya hakaret ederler, döverler yada sınıftan atarak  eğitim verileğini düşünen öğretmen tipini oynamaktadırlar.
İshaanın abisi: Kardeşini seven bir karakter rolündedir, ancak kendi başarısını çok düşündüğü için kardeşine gereken ilgiyii gerçek anlamda gösteremeyen oyuncu rolünde görmekteyiz.


Anlatacağım bu film hakkında şimdilik bu kadar, çok şey yazmak isterdim ama elimizden gelen şimdilik bu kadar, sizinde bir Sözün varsa lütfen yorum atarak benimle paylaşabilirsiniz...


Sevgiyle Kalın Urfalı

Yorumlar

  1. Övmüşsün. Merak ettim =) Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  2. Övmeyimde Eleştiriyle yerin dibine koysaydım.. şiddetli bir şekilde izlemeni Tavsiye Ederim Heval, Harika bir film..Eğitim sistemini ve Aileye olumlu yönde bir eleştiri var filmde...

    YanıtlaSil
  3. Kısmet olursa bu hafta sonu izlemeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  4. ziyaretiniz için öncelikle teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılaR dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim içimden geldiği gibi...

    YanıtlaSil
  6. bakalim izlemek nasib olacak sanirim bu yazidan sonra.. kib

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir film gerçekten... Ben de izlediğimde çok beğenmiştim... Ve belki de ilerde çocuklarım olursa bu fil sayesinde bakış açım daha değişik olur olası sorunlarla karşılaştığımda...

    YanıtlaSil
  8. Adsız5.4.12

    bende izledim gerçekten örnek bir flim

    YanıtlaSil
  9. Ben filmi izledim, tek kelimeyle mükemmeldi. Filmdeki karakterlerin hepsinin duygularını yaşayabiliyorsunuz. Tüm öğretmen ve anne babaların izlemesi şart bu filmi. Hem ağladım hem güldüm. Ama ishaan ı çok iyi anladım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Akın arkadaş, herkesin izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. O kadar çok film var ki hepsini toplasanız bu film kadar insanlara ders verecek nitelikte olamaz.

      Sil
    2. Adsız21.1.13

      Ya zaten hintliler filmi bir şey öğretmekiçin yapıyor cinselliktenuzak gerçekten seviyeli ama bizim türklerise tek amaçlarıpara kazanmakolmuş

      Sil
  10. Çok güzel bir blog.Neden yazmayı bıraktınız acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle teşekkür ederim. internet olmadığından çoktan yazamadım ama en yakın zamanda eklemeye çalışacam.

      Sil
  11. Ülkemiz için hala ütopik bir durum sayılsa da hayalini kurmak bile güzeldi.

    YanıtlaSil
  12. Yazdığınız yazı gerçekten filmi özetlemiş. Keşke ülkemizde de özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için böyle ilgili davranan daha çok öğretmen bulunsa.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi