Domlar ve Rıbab UNESCO Yolunda

Mardin - Türkiye’de bilinmeyen bir kavim olan Domlar ve kendilerine has olan çalgıları “Rıbab”ın dünya kültür mirası listesinde yer alması için Mezopotamya Sanat Derneği tarafından başvuru yapıldı.

Mezopotamya Sanat Derneği adına başvuru yapan Halil Aygün Nusaybin’deki Domlardan örneklem alıp UNESCO’ya başvuruda bulundu.

Aygün “Halkın ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Belediye ve Valilik gibi resmi kurumlarında hem Domlara hem de onların kaybolmaya yüz tutmuş kültürlerine sahip çıkıp tanıtmaları gerekir” dedi.

Aygün daha önce Domlarla ilgili çekmiş olduğu Dom isimli belgeseli ile ulusal ve uluslararası birçok başarı elde etmişti. Ayrıca belgesel bazı akademik tezlere de konu oldu. Bunun yanı sıra Aygün birçok kurum ve kuruluşun halklar üzerine basın açıklaması yaparken diğer milletlerin isimlerini saymalarına rağmen Domlardan bahsetmeyerek onlara haksızlık ettiklerini dile getirdi.

Domlar üzerine sosyal ve kültürel projeler üretmeye çalışan Aygün “Amacım bu insanların diğer insanlar gibi eşit şartlarda hem bireysel olarak hem de milli kimlik olarak yaşamasını ve tanınmasını sağlamaktır” dedi. (Ö.C.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi