Doğanın Lezzetlerinden Deve Dikeni - Qulîndor

Geçenlerde  Köye bir akrabamın düğününe gittiğimde, köyün tepesine doğru kuzenle yürüdüğümüzde Urfa ve Güneydoğunun birçok yerinde kendiliğinden çıkan Kurêndel dikkatimi çekti. Çocukken büyük bir iştahla yediğimiz o bitki köyün tepesinin hemen hemen her yerini kapladığını gördüm. 
Yukardaki fotoğrafta olduğu gibi köyün hemen hemen her kıraç olan bölgesinde çoğaldığını fark ettim. Bu bitki genelde ilkbaharın sonunda çıkar ve yazın ilk iki ayında kurumaya başlar. Çocukken hayvanlara bakmaya gittiğimizde bizim yiyecekler arasında vazgeçilmezlerimiz arasındaydı. Sadece yazın vazgeçilmezimiz değildi, aynı zamanda kışın üşüdüğümüz zaman çalı çırpısını toplayıp yakardık. Eskiden köyde yakacak odun az olduğundan kadınlar ekmek yapmak için genelde Kurêndel toplayıp kışın yakacak olarak kullanılırdı.
Geçenlerde Facebook'ta Aram Tigran sayfasında bu bitkinin adının ne olduğu sorulmuştu. Takipçiler birbirinden farklı isimler vermişti. Urfa yöresinde olanlar kürtçe olarak Kurêndel, Qulîndor ismini verdiler. Antep yöresinde olanlar ise Debuz, Kereng, Kereg isimlerini verdiler. Türkçe olarak ise Şeker Ahmet yazdıklarını fark ettim.  Diğer illerimizden verdikleri kürtçe ve türkçe isimleri Qivarè kelbeşè, Koleg, Siriye kero(esek dikeni), ığdır bölgesin de qalore yada pîj, qifara kera ve serteşik gibi birçok isim ile karşılaştım.


Eğer Sizin Urfada kullanılan ismi ile Kurêndel hakkında düşüncelerinizi yorum atarak paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Takhté siah | Kara Tahta | Filmi'nin Eleştirel Analizi

Yılmaz Güney Hayatı ve Tüm Filmleri