Min Dît | The Children of Diyarbakir | 2009 Filminin Eleştirisi
Min Dît Film Kapağı |
Filmin Anakonusu:
jitem tarafından ailesi öldürülen Gülistan ve Fıratın anne ve babasının öldürülmesinden sonra, 6 aylık kardeşleri dilovan ile yalnız başlarına diyarbakır sokaklarında yaşamaya mahkum edilmesini konu edinmiştir. Filmde Gülistan'ın teyzesi bir süre onlara bakar, bir süre sonra Teyzeleri jitem tarafından kaçırılarak öldürülür ve Gülistan ile Fıratın yaşam mücadelesi bundan sonra tek başlarına olacaktır. Gülistan evin geçimini sağlamak için evdeki tüm malzemeleri satar ve küçük kardeşleri Dilovan hastalıktan ölür. Ev Sahipleri küçük Gülistan ve Fıratın evden atar. Bir anda kendilerini sokakta bulan Gülistan ve Fırat sokakta gezerken, Zelal adında başka bir diyarbakırlı bir çoçuğun yardımıyla yaşama tutunmaya çalışırlar. Zelal onlara seyyar satıcılığı öğretir. Fırat ise Zelal abisiyle birlikte hırsızlık yapmaya başlar. Gülistan hayat kadını olan Dilana yardım etmek için, onunla birlikte gezmeye başlar. Gülistan hayatı kadını olan dilanla tesadüfen ailesinin katili olan, jitemciyi Dilanla görüşmeye geldiğinde görür. Gülistan Jitemci Nuri Kayanın evine gider ve orada onun hakkında bilgi toplar, kardeşi Fırata ve Arkadaşlarına söyler. Arkadaşları Jitemcinin katil olduğunu anlatan bildirilerek hazırlayarak Diyarbakır sokaklarında halka dağıtırlar. Filmin sonunda çoçuklar hep birlikte diyarbakırdan giderler. Jitemci ise halk tarafından bir katil olduğu öğrenilir. Bir zamanlar çok sevilen kişi birden herkes tarafından adi bir insan olduğu anlaşılmıştır.
Filmin Künyesi:
Yönetmen : Miraz Bezar Senaryo : Miraz Bezar, Evrim Alataş
Oyuncular : Şenay Orak, Muhammed Al, Hakan Karsak, Suzan İlir, Berivan Ayaz
Yapım 2009
Filmin Türü: Dram, Politik ve Psikolojik
Karater Analizleri:
Gülistan: Yönetmen Filmi bize Gülistanın gözleriyle anlatmıştır. Kahramanımız, küçük yaşta sırtındaki ağır yükle kardeşlerine bakma yükümlülüğüne girmiştir. Bir yandan Fırata bakar, bir yandan da 6 aylık kardeşi Dilovana bakmaktadır. Gülistan filmde sakinliği ile göz önüne gelmektedir. Herşeye rağmen sevgi ve kardeşlik bakmatadır. Babasını öldüren Jitemciyi öldürme fırsatı olmasına rağmen bunu yapmamıştır.Fırat: Gülistan'ın Kardeşi, annesini ve babasını kaybetmesinden dolayı psikolojik olarak bir çöküntü içine girmiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yaşama sıkıca tutunmayı becermiştir. Ablası Gülistanla birlikte sokaklarda mendil, çakmak satar. Aynı zamanda hırsızlıkta yapmaya başlamıştır. Bozuk psikolojisinden olsa gerek, diyarbakır çoçukları ile birlikte Sapanla kurbağa vurmaya giderler. Aynı zamanda tüm olumsuz şartlara rağmen arkadaşlarıyla gezme, futbol oynamaya devam eder.
Nuri Kaya(Jitemci): Filmde kötü rolü oynayan kişi :) Rolünü gerçekten çok iyi oynamıştır. Karakter olarak filmde iyi bir baba ve iyi bir eş rolü gösterirken, öte taraftan eşini hayat kadınları ile aldatma yoluna giden bir karakterdir.
Gülistan'ın Teyzesi: Filmde pek aktif olamamaıştır, ilk başlangıçta arkadaşlarına yardım etmektedir, köylülerini mücadele için kurtarma peşindedir. Jitemciler bunların peşini bırakmayacaktır. Bir süre sonra Gülistanın Teyzesi ve arkadaşı kaçırılarak öldürülür. Uzun işkencelerden sonra cesetleri diyarbakır surlarının dibine atılır.
Dilan: Geçimini hayat kadını olarak sürdürmektedir, Dilan'ın ailesi onu evlere temizliğe gittiğini sanır. Dilan bu zor şartlar altında hem annesi hemde kardeşlerine bakmaktadır. Bir süre sonra Dilan, Gülistan ile arkadaş olup, ona hem yardımcı hemde arkadaş olur.
Zelal: Küçük yaşta ailesi evdeyken askerler tarafından evleri yakılmıştır. Zelal tüm ailesini kaybeder, sadece mikail kardeşi ve ama olan dedesi yangından kurtulur. Zelal, Gülistana yardımcı olarak onu hayatın zorluklarına alışmasında büyük rol oynamıştır.
Genel Bir Yorum:
Yönetmen Miraz Bezar, bu filmde Türkiye'nin geçmişte yaşanan acı olaylarından kesitler vererek, insanların görmediği ve duymaığı acı gerçekleri gözler önüne sermiştir.
Film Çekimlerine gelirsek genel olarak yakın çekim planları kullanılmıştır. Bunun nedeni ise oyuncuların çektiği acıları daha iyi ifade edebilmek içindir.
Daha çok yazılacak şey varda, Artık Siz okuyucular Yorumla görüşlerinizi belirtirsiniz...
Sevgilerle...
İzlemedim ama listeme aldım Urfalı. Konu çok ilgi çekici. En yakın zamanda izleyeceğim inşaAllah.
YanıtlaSilacıklı bir filme benziyor ben çok üzülüyorum böyle hikayelere
YanıtlaSilÜlkemizin Acı Gerçeklerini Bu filmler SAyesinde,, çoğu izleyici görme fırsatı doğuyor.
YanıtlaSilsinema öyle bir sanat ki patatesi üreten kişinin gidip zevkle cips satın alması gibi bir şey.
YanıtlaSilkürt kendi hayatını beyaz perdede görünce bu yüzden acılarını senetsem zevkle sanki kendi yaşamamıy gibi izliyor. bu iyi bir şey, onu izlerken başkalırının da artık gerçekleri gördüğünden memnun.. ah bir de cips üreten kişi patates üreticisini unutmasa....
sinema öyle bir sanat ki patatesi üreten kişinin gidip zevkle cips satın alması gibi bir şey.
YanıtlaSilkürt kendi hayatını beyaz perdede görünce bu yüzden acılarını senetsem zevkle sanki kendi yaşamamıy gibi izliyor. bu iyi bir şey, onu izlerken başkalırının da artık gerçekleri gördüğünden memnun.. ah bir de cips üreten kişi patates üreticisini unutmasa....
Ellerine Sağlık Kekê....
SilDanke schön
YanıtlaSilEs ist eine hochinteressante film
Merci
YanıtlaSilJ'encourage de tout coeur le peuple kurde à faire des films. C'est un moyen de s'exprimer, de se faire connaître à travers le monde à d'autres cultures par exemple, pour faire entendre sa voix.
Le peule kurde a beaucoup souffert et je pense que nul peut le nier. Il est donc intéressant de partager un passé, des sentiments, avec d'autres qui ne connaissent peut-être même pas ce peuple.
Thank you...I Dindt speak Franch :))
SilMerci pour votre avis sur cette belle, belle de partager avec nous ce que vous pensez
SilBak aklima ne geldi filmin ismi ''Min xêr nedit '' olacakti :D
YanıtlaSil