Sarhoş Atlar Zamanı - Zamani barayé masti asbha - Filminin Eleştirel Analizi
Sarhoş Atlar Zamanı Film Kapağı 2000 |
Filmin Konusuna gelirsek, Kürt bir ailenin dramını gözler önüne konulmaya çalışıyor. İran, Irak ve Türkiye sınırlarında yaşamını kaçakçılık yaparak elde etmeye çalışan bir ailenin dramıdır. Ailenin Babası sınırda kaçakçılık yaparken vurulur ve babanın cesedi katır sırtında köye getirilir. Daha ilkokula gitmekte olan Ayoub için artık yaşam sınırlarda devam edecektir, okulu bırarak, ailesini geçindirmeye çalışan Ayoup aynı zamanda engelli kardeş Madi'nin ameliyatı için çalışır, ne yazık ki kazandıkları ancak ailesini geçindirmeye ancak yetecektir.
Madi'nin tedavisi için para kazanamayan Ayoup'un ablası, kendinden yaşça büyük bir Iraklı ile Madi'nin tedavisi karşılığında evlenmeyi kabul eder. İran sınırından Irak sınırına at üstünde Madi ile birlikte gider. Fakat Irak'ta Ayoup'un eline bir katır tutuşturularak Madi ile birlikte İran'a gönderilir.
Ayoup ablasının kendisini kendisinden yaşça büyük birisine verilmesinden oldukça etkilenir ve boynu bükük bir şekilde evine geri döner. Madi'yi iyileştirmek için bir sabah amcasından izin almadan katırı ve Madiyi alarak kaçakçılarla birlikte Irak'a gidip Madi'yi ameliyat etmeye karar verir. Sınıra vardıklarında baskın yerler, Ayoup tüm çabalara rağmen zorda olsa yere düşmüş katırını yerden kaldırır ve sınırı geçer ve film biter.
Filme Genel Bir Bakış
Filme Sarhoş Atlar Zamanın denilmesinin nedeni atların sularına içki kattıklarındandır. Peki neden katıyor diyen lerin sesini duyuyor gibiyim. Atlar soğukta ölmemesi ve vücud dengesini ayakta tutmak için bir şişe içki sularına katılarak içirilir.
Film çekimleri kışın zor dönemlerinde çekildiği için pek fazla konuşmaya yer verilmediğini görüyoruz. Gobadi bize imgelerin gücüyle filmi anlatabilmiştir. Özellikle yönetmen aktüel olarak çalışması filme ayrı bir zevk katmıştır. Seyirciyi filmin içine çekerek, onlarında aynı dramı hissetmelerini sağlamıştır.
Filmde ayrıca ayrıntı plan çok fazladır, seyirci yönetmenin gözüyle, her ayrıntıyı böylelikle görmeyi sağlamıştır. Genel planlarda ise zor kış şartlarını ve dağların ihtişamını göstererek, seyircide yaşanılması zor bir coğrafyayı anlatıyor.
Film ayrıca gerçek bir hikayeyi konu edinmiştir, filmde atlara verilen değer ne yazık ki insanlara gösterilmemiştir. sadece İran mı böyle hayır, tüm dünya ne yazık ki mala verdikleri değeri, bir yoksul insana verseydiler bugün insanlık bu halde olmayacaktı.
Filmin Sonunda Engelli Çoçuk Madinin durumu muammada bırakarak seyircinin sonucu ne olacağı yönünde senaryolar üretmesini ister gibi, bir durum oluşturmuştur.
Bahman Gobadi bu filmden sonra çocukların, karın yağmasıyla birlikte kapanan yollarda tekrar katır taşımacılığına başlayacaklarını söyler. Engelli Madi ise gerçek hayatta tedavi için hâlâ para bulamamıştır. Gerçek yaşamda da Mani hala ameliyat parası aramaktadır.
Filmi izlerken tüylerim diken diken oldu, kendi yaşamımıza birde onların yaşam mücadelesine baktığımda, halimize ne kadar şükretsek azdır.
Karater Analizleri:
Karakterleri tek tek açıklamaya gerek yok, bütün oyuncular hayatın kendisini yaşadıkları için kendilerine verilen rolü çok iyi yerine getirmişlerdir. Sınırdaki Askerler ise zalimliklerini kendi dönemin yaşanıldığı gibi göstermeyi başarmıştır. Köy halkı zor koşullar altında kendi yaşamları olduğu için onlar için rol yapma gereği bile gerek kalmamıştır. Bu filmde herkes kendi hayatını oynamıştır.
Son Olarak Filmin Fragmanını İzlemenizi tavsiye ediyorum. İzlemeyen Arkadaşlar varsa eğer; lütfen en kısa zamanda izleyin...
Arkadaşlar Olumlu yada olumsuz eleştirilerinizi Yorum yoluyla lütfen yazınız...
...Urfalı...
Beğenerek izlediğim bir filmdi Sarhoş Atlar Zamanı. Bahman Ghobadi'de gözlediğim; genelde oyuncu olmayan hayatın içinden gerçek kişilerle çalışıyor. Bu film bana çok şey katmıştı. Büyümeden büyüyen insanları bir kez de bu filmde gördüm. Güzel tanıtmışsın Urfalı. Senden İran sinemasına ait daha çok film bekliyorum haberin olsun =)
YanıtlaSilUrfa Tutkunu Yorumun Teşekkür ederim...İzledikçe Paylaşırım inşallah..
Siletkisinde kaldığım bir flim
YanıtlaSilyıllar sonra tekrar izlediğimde aynı duyguları yaşadım
yazan çizen herkesin emeğine sağlık
Gulaçiya Yorumun için Teşekkür ederim. Eski anılarını yaşattıksa ne mutlu bize...
YanıtlaSil