Kanîya Liço Film Tanıtımı

Kanîya Liço Afiş
Düşük Bütçe İle 60 Dakikalık Film[Kaniya Liço]

Kürt Sineması

Sinan Yıldız’ın senaryosunu ve yönetmenliğini üstlendiği Kaniya Liço isimli uzun metraj filminin yapımı tamamlandı. Anne ve babasını kaybettiği için, ninesi ile yaşayan 15 yaşındaki Raqîp’in hasta olan ninesini ameliyat edebilmek ve geçimini sağlayabilmek için kaçakçılık yaparken yaşadığı dramı anlatan film, sınırlı imkanlarla yapıldı. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan filmin senaristi ve yönetmeni Sinan Yıldız, filmin hikayesini, konusunu ve teknik bilgilerini Sinema Dicle’ye anlattı..


- Filmin konusunu okurlarımıza özetler misiniz?

Film kısa metrajlı bir senaryonun projesiydi. Filmi buna göre çekmeye başladık ve bu yüzden karakterlerin tanıtımına fazla yer verilmedi ve olay örgüsü çok geniş değildi. Ama sonradan değişen çekim programı ile film 58 dakikayı buldu, olay örgüsünü az biraz daha geniş tuttuk ve kahramanamızı biraz daha ön planda tuttuk… Filmin konusu : anne-babası ölmüş sadece ninesi ile beraber yaşayan 15 yaşlarındaki çocuğun(Raqîp) geçimini sağlamak ve hasta olan ninesini ameliyat ettirebilmek için kaçakçılık yapmaktadır. Yine bir gün ıraktan gelen sigara kolilerini surti yapmak için yola koyulur, ama bu sefer askerlerce kaçakçı olan gruba silahlı baskın yapılır ve tarama sonucunda vurularak ölür.


- Filmin çekim hikayesi nedir? Filmin ilk gösterimi ne zaman?

İki yıl önce yaşanmış gerçek bir olaydan hareket ederek senaryosunu yazdığım bu filmi amatörce çekimlerine başladık, ve oyuncuların hepsi olayın geçtiği köydeki insanlardı. Amatör bir ekipmanla amatör oyuncularla ilk film deneyimimi yaşadık. Tabi çok az bir bütçe ile çektiğimiz için oyuncularımızın da kendi günlük işleri ve başka ihtiyaçları oluyordu bu yüzden uygun zaman ve mekanda çekime geçmek bizim için her defasında büyük bir şanstı. Normalde 20 gün olarak tayin ettiğimiz çekim hikayesi 35 günü buldu. Ancak bütün köylü sonuna kadar elinden gelen çabayı sarfetti diyebilirim. Ve çekimlerimiz bitip kurgusu ile beraber izlenmeye hazır hale getirdikten sonra köyde küçük bir galasını yapmak istedik, ve film afişlerini hazırlayıp beldenin belli başlı yerlerine astık, filmi belediyenin de verdiği destekle belediye binasının bahçesinden duvara projeksiyonla yansıttık. .Ve gala gecesinde yaşlı teyze ve amcalardan çocuklara kadar yaklaşık 300 insanımız filmi izleme şansını buldu. İnsanımızın ilgi ve teveccühü ruhumuzu coşturdu diyebilirim büyük bir sevinç ve mutluluk yaşadık, emeği geçen herkese tekrardan teşekkür etmek istiyorum…

- Filmin temel karakterleri arasındaki ilişkileri kısaca özetleyebilirmisiniz?

Raqîp henüz küçükken kamyon şöförlüğü yapan babası bir kaza sonucu hayatını kaybeder, annesi de doğum sırasında ölmüştür. Okula gidemiyor ve ninesine bakmak zorundadır ve parayı bulup en kısa zamanda evlenmeyi düşündüğü sevgilisine Jînda’ya kavuşabilmek için sırtında büyük bir yük vardır. Jinda ilkokul mezunudur iyi resim çizer ve hayallerini her zaman beyaz kağıtlara dökmeyi çok sever, hissleri çok kuvvetli olan Jînda sevgilisinden her an haberdar gibidir… Sahdun’ ,kuzey ıraktan gelen sigara kolilerini karakoldan gizli yollardan geçirebilmek için bir takımı vardır yani gelen malların sahibidir ve bir bakkal işletmecisidir ,kötü durumunu bildiği Raqîp’i de işe o almıştır, ama herşeye rağmen gaddar ve malını karını düşünür. Orhan, Raqîp’in kardeşten öte olan sıkı bir dostudur onunla beraber işi yapar.


- Filmin yapım aşamasında herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?

Filmin bütün işleri ile kendimiz ilgilenmek onları halletmek zorundaydık, işimizi yavaş ve özüne inerek yapmaya çalıştık. yapım aşamasında doğal olarak maddi sıkıntı çektik, öğrenci harçlığımla gerekli olan harcamaları gerçekleştirdim, hiçbir maddi destek olmadan bu yükün altına girdik ama sağolsun belde halkı ellerinden geleni yaptılar bu yüzden de maddi kaynak olarak başımız büyük bir sıkıntıya girmedi… çekimlerin geçtiği dış mekan beldenin biraz dışında kalıyordu ve orası da yasaklı bir bölgeydi bunun için askeriyeden birkaç kez izin almak zorunda kaldık ve verilen izin de çok kısa bir zaman içindi bu yüzden mümkün olduğunca hızlı ve hatasız yapmalıydık ama orada geçen gece çekimlerini gerçekleştiremedik çünkü ne olursa olsun gecenin bir vakti orada bulunmak yasaktı ve biz de başka bir mekanda gece çekimini gerçekleştirdik.


- Film Kürt filmi olmayı hak ediyormu? Kürt sineması var mı? Bu film
ile öyle bir ayrım yapmak gerekli ve doğru mu?



Evet.. bir film için Kürt filmi demek için ona Kürt sinemasına kazandırılmış yeni bir eser diyebilmek için en başta ve önemlisi kürtçe dilinde çekilmesi ve kürdi bir hayali ruhiyet yaşatması gerektiğini düşünüyorum. Filmimiz özellikle kendi anadilimiz olan kürtçe dilinde çekildi bütün diyalog ve müzik özenle kürtçe olarak konuşuldu. ve seslendirildi. Bunun için büyük bir gurur ve sevinç içindeyiz. Bu sadece küçük bir projemiz olarak hayat buldu, Ama yazdığım senaryolarımın tümünde özenle Kürt kimliğini, kültürünü, hikayelerimizi ve dili işliyorum ve tüm bunların üzerinde büyük bir hassasiyetle durmaya çalışıyorum. Bir anlamda ben de “kürt sinemasının emekle dönemi”nde olduğuna inaniyorum ve aslında muhteşem güzel bir bebeğin dünyaya gelmesi için bir tür doğum sancısını yaşıyoruz, her gün yeni bir uslüp ve çekim teknikleri ile Kürt yönetmenlerimiz dünyanın her tarafında isimlerini duyuruyorlar, bunun için kendimizde hem cesaret hem de moral bularak Kürt sinemasının önündeki taşları engelleri kaldırmak için bu işe dört elle sarılmaya çalışıyoruz. Yakın bir zamanda kendi topraklarımızda büyük şehirlerde artacak olan sinema salonları ile bu sürecin çok daha hızlı olacağına inanıyorum ki büyük bir umut içerisindeyiz.


- Filmin teknik bilgileri hakkında bilgi verebilirmisiniz? Yeni başlayan genç sinemacılar için yararlı olabileceğini düşünüyoruz.
Film Canon 550d +18-55mm + 50mm ve Sony full-HD 18-55mm kamera ve lenslerle çekildi. Görüntü kalitesi son derece iyi sinema salonlarına girememesinin en büyük nedeni 35mm formatında çekemediğimiz içindir, Kurgusunu Adobe Premier’de yaptım...Dili kürtçe ve tüm müzikler kürtçe olarak seçildi…


- Filmde kaç kişi yer aldı


Filmde 6 asil oyuncu ve yaklaşık 40 kişi de fügüran olmak üzere yaklaşık 50 kişi vardı. Çekim ekibi: yardımcı yönetmenliği üstlenen arkadaşımız ile beraber sanat yönetmeni , diyalog yazarı, yardımcı asistan ile beraber 6 kişi kadar vardık. ses ve ışık ekipmanı imkanımız olmadığı için bunları kullanacak kişiler de yoktu.. 

SinemaDicle Sayfasından Alıntıdır


Kaniya Liço Fragman izle

Yorumlar

  1. Senaryosu Sarhoş Atlar Zamanı'na benziyor. Ne zaman vizyona girecek acaba?

    YanıtlaSil
  2. Senaryonun sarhoş atlar zamanına benzemesindeki sebep filmde imgesel alanda kendini gizliyen matrisciliğin aynı motiflerle bezenmiş olması olabilir.Bekleyelim ve görelim.

    YanıtlaSil
  3. @Urfa Tutkunu
    Şu an net bir bilgi yok, yalnız 35mm formatında çekilmediği için büyük ihtimal, birçok ilimize ve sinema salonlarına gelmeyecektir..Büyük ihtimal bölgesel olarak gösterime girecektir. Elime bilgi geldikçe nerde yayınlanacağı hakkında bilgi vereceğim inşallah...

    YanıtlaSil
  4. Adsız11.3.12

    çok güzel bır konu ama benım merak ettıgım fragmandakı muzıgın ısmı ve kımın soyledıgı o konuda bılgılendırırsenız sevınırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Omer Dizeyi - Çendî Geram Le Şaran diye youtubeden ararsanız bulursunuz...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi