Killer Elite 2011 Filminin Eleştirel Analizi

Killer Elite 2011


Sizlere bugün, en çok sevdiğim film türlerinden bahsetmeyle konuya girmek istiyorum. Genelde sevdiğim film türleri aksiyon,macera suç ve bilim-kurgu tarzı filmlerdir.
2011 Amerika yapımı olan Killer Elite Filminden biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle Filmin analizine başlamadan önce size fragmanı izletmenin faydalı olacağını düşünüyorum. İzlemeyenler için bir ön bilgi olacağını düşünüyorum.
Fragmanımız:


Fragmanımızı izledikten sonra Size Filmin kısa Bir Özetini yazayım.
     Gerçek bir hikâyeden sinemaya aktarılan, Killer Elite Avustralya'dan Paris'e Londra'dan Ortadoğu'ya nefes nefese izleyeceğiniz bir aksiyon macera tarzı bir film.


     Hiç kuşku yok ki birçok izleyicinin gönlünde taht kuran Jason Statham ve yılların eskitemediği muhteşem oyuncu Robert De Niro bütün yeteneklerini Killer Elit filmi için bir araya getiriyorlar. Her iki oyuncuda filmde benim gözümle gerçekten harika bir performans sergilediler diyebilirim.


    Jason Statham Gizli Servisin çok özel eğitimli ajanı, kendisini yetiştiren danışmanı Robert De Niro zor duruma düşünce emekli olduğu bu tehlikeli hayata geri dönmek zorunda kalır Jason Statham. Fakat kadim dostunu kurtarmak için girişeceği aksiyonda karşısında en az kendisi kadar yetenekli bir diğer ajan Clive Owen ve iyi yetiştirilmiş üç özel katili alt etmek durumundadır.


   Clive Owen'e gelince bu Filmde oynadığı rolü tek kelime ile kusursuz oynadı diyebilirim. Clive Owen filmde Jason ve Robert De Niro'nun ona karşı mücadele ettiği bir kişi diyebiliriz. Her şekilde burnunu Jason ve Robert'in işine burnunu sokar, başarılıda olur, ancak her zaman ki gibi Jason Statham ve Robert De Niro mücadeleyi kazanan taraf olur.

Bütçe:
      Gel Gelelim Filmin bütçesine, 70 milyon Dolar bir bütçeyle çekildi. Film başta dediğimiz gibi birçok mekanda çekildi. Avustralya, Londra, Paris ve Ortadoğu'da çekildiği için filmin bütçesi oldukça kabarık olması da normaldır.

Karakter Analizi:
Yıldız Oyuncular:Jason Statham,Robert De Niro ,Clive Owen,Dominic Purcell ,Aden Young ve 49 oyuncu daha hepsini anlatacak durumumuz yok zaten...

Jason Statham: Aksiyon Filmlerinin bir numaralı oyuncusu diyebilirim. Birçok ünlü yapıtta başrol oyunculuğu yapmıştır. Özellikle Taşıyıcı serisi ile seyircinin gönlünde taht kurmayı becermiştir. Bu Filmde yine başrol oyuncluğunu yerine getirmiştir. Filmde bakış açısı ve duygularını olayların akışına göre verme konusunda oldukça başarılı diyebilirim.


Robert De Niro : Bu adamı anlatmaya gerek yok, Yılların eskitmediği en büyük usta oyunculardan birisi, bu filmde Robert De Niro Jason Statham'in Ustasıdır. Ustası derken, ajan eğitiminde onu iyi yetiştirmiştir. Filmde rehin tutulduğu için fazla göz önünde yoktur, ancak bazı noktalarda filmin en canlı alıcı yerlerinde kendini çok iyi gösterebilmiştir. Usta bir Ajan olduğunu filmin ilk girişinde ve bitiminde başka ajanı yaralamasıyla kendini gösterebilmiştir.


Clive Owen: Karakter olarak filmde S.A.S denen bir istihbarah şirketinin özel ajanıdır, Görevi filmde 3 S.A.S Ajanını korumaktır. Bu yönde Jason ve Robert De Niro gibi usta ajanlar karşısında dikkatli olması gerekir, her ne kadar uğraşsada 3. S.A.S ajanın hayatını kurtaramamıştır. Owen 2005 yılında Closer filmi ile Akademi Ödülleri en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü 'ne aday gösterilmiş ancak aynı filmle BAFTA ve Altın Küre ödüllerine uzanmıştır.




Aden Young:Killer Elite, Ağaç, Lucky Country, Savaş Gelini, Sniper gibi filmlerde rol göstermiştir. Bu filmde kendisine verilen rolde oldukça başarılı bir performans göstermiş diyebiliriz.


Son olarakta Filmin Genel Yapısınden Bahsedelim.


      Filme Genel olarak baktığımızda alışılmışın dışında filme bir giriş yapıldığını ilk saniyesinde farkedeksiniz. Hollywood Filmlerinde genelde çekimler ilk dakikalarda kuş bakışı bir açıyla mekanı genel olarak tanıtılır. Killer elite filmde durum tam tersi bir şekilde başlar başrol oyuncumuz Jason Statham elindeki yiyeceklerle bir köpeği beslerken görüyoruz. filmin başlagıcı köpeğin kafası ile başliyor
Böyle değişik bir tarzda olması yeni bir bakış açısı getirmesi yönünden oldukça güzeldir diyebilirim. Filmin mekan tanıtımları nasil olduğuna geçelim, genel çekimler filmin ortalarında kuş bakışı açılarla mekan tanıtımları yapılmıştır. Parisi,Avustralya'yı ve Ortadoğuyu kuş bakışı ile bizlere tanıtmıştır yönetmen.
Hollywood filmlerinde özellikle kullanılan baş çekimi birçoğunuzun dikkatini çekmiştir. Oyuncunun kafası tam olarak ekrana alınmaz, kafa kısmı alın kısmından görüntüyü keserler. Bu özellik sanırım Hollywood tarzi olsa gerek, normalda sinema kurallarında baş çekim tam olarak verilir. Türk sineması ve Rus sinemasında bu kurala genelde uyarlar. Zaten Avrupa sinemasından bahsetmeye gerek yok, onlar tamamiyle kuralları yerine getirirler...


       Bu Filmin bir başka özelliği ise anlatılan hikaye gerçek yaşamdan alınmıştır. Filmde ayrıca çok fazla müzik kullanılmıştır, her ne kadar müziğin desibeli düşük olsada bu kadar çok yer verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek yaşama yakın bir hikaye çekiyorsanız, müzikten kaçınmak gerek, elbetteki aksiyon filmlerinde müzik kullanılır, ancak bu filmdeki gibi çok olmamalıdır. Müzik Çok olmasına rağmen görüntüyle birebir uydurulmuştur.


Bu film hakkında yazacaklarım bu kadar sizinde eleştirilerinizi bekliyorum...


Kaynak gösterilmeden lütfen kopyalamayın...

...Urfalı...

Yorumlar

  1. Filmi izlemedim. Öykünün gerçek hayattan alınmış olması izlemeye değer bence.

    YanıtlaSil
  2. Bir de yorumlardan kelime onayını kaldırırsan çok iyi olur =)

    YanıtlaSil
  3. Adsız7.12.11

    film gerçekten güzel gözüküyo.en kısa zamanda izleyeceğim,paylaşım ve analizin için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Yorumlarınız için teşekkür ederim...Kelime doğrulamyı kaldırdım :)
    Filmi en kısa zamanda izlemenizi tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  5. Bela tarr,tarskovsky,majid majidi,bahman ghobadi vb.şekilde imgenin gücünü kullanıp,düşük bütçeli drama yapımlar ile karşımaza çıkan yönetmenler,her nedense ben de batı sinemasına ve polisiye filmlere karşı ciddi bir gard almaya esbap oldu.

    Lakin bu filmde bahsettiğiniz gibi,senaryonun gerçekliği ve de-niro'nun perfonsı izlemem yönünde havsalam da gizli bir temaşa hissi uyandırdı.

    Yakın zaman da izleyeceğim.Film incelemelerinizin devamını dilerim.Teşekürler.

    YanıtlaSil
  6. Awdil heval siz büyük ihtimal imgeye dayalı düşük bütçeli hint,iran ve Rus sinemasını daha çok beğeniyorsunuz. Bahman ve tarkowskinin filmleri imge yönünden gerçekten zengin içeriğe sahipler, Ancak bu filminde gerçek hikayeye dayanması, izlenmeye değer diyorum...
    Film Analizlerine devam edecem inşallah...

    YanıtlaSil
  7. Evet özellikle iran sineması gözdemdir.Size de tavsiye ederim.

    Bu arada bloğumdaki naif yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Rica ederim, Bende size teşekkür ederim güzel yorumlarınız için...

    YanıtlaSil
  9. Bu hollywood yapımcılarının reklam ve pazarlama stratejisine bayılıyorum bi sinema filmini tanıtmak ve izletebilmek için gerçek yaşamdan uyarlanmıştır diye bi etiket yapıştırıyorlar sonra filmi izlemek istemeyen biri dahi meraktan yine izliyor...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi