Soraya’yı Taşlamak | The Stoning Of Soraya M.

Soraya’yı Taşlamak | The Stoning Of Soraya M. Filminin Eleştirisi
Soraya’yı Taşlamak | The Stoning Of Soraya M.

Filmin Konusu:
    Sahebjam arabası bozulduğu için izbe bir kasabada mahsur kalır. Burada Zahra adında bir kadına rastlar ve onunla sohbet etmeye başlar. Zahra yeğeni Soraya'nın hikayesini anlatmaya başlar. Bu Film Amerikan yapımı ve İranda yaşanmış gerçek bir hikayenin kurgulanmasıdır. Filmde Recm edilerek öldürülen Kadın yani Soraya'yın hikayesi anlatılmaktadır. Soraya normalde kocasi ile arası iyi değildir, sorayının eşi kendisine yeni bir kadın bulmuştur ve bu amaçla Sorayaya boşanmasını istemiştir ancak soraya kocasının ona nafaka vermeyi kabul etmemesinden dolayı boşanmayı kabul etmeyecektir. Eşide Soraya'dan kurtulmak için eşinin zina yaptığını iddia eder ve yalancı 1 şahid bulur. Köyün Şeyhi de eski bir düzenbaz olduğu için Soraya'nı eşine yardımcı olur ve recm edilmesi için halkı galeyana getirmiştir. Gazeteci arabasi bozulduğu için Sorayanın halası Zahradan tüm hikayeyi gerçekliği ile öğrenir ve köyden gitmeye çalışırken Şeyh tarafından engellenmeye çalışılır, tüm bu zorluklara rağmen gazeteci Zahra'nın yardımı ile kasedi köyden çıkarmayı başarmıştır. Gazeteci bu duyduğu vahşedi Fransada kitap haline getirerek tüm dünyada duyulmasını sağlamiştir. Böylelikle Zahra yaşanılan vahşetin tüm dünyaya yayılmasını sağlamiştir.

    Peki İslamda Recm var mı? Arkadaşlar islamda recm yoktur, eğer zina yapıldığı iddaa ediliyorsa; hükme göre 4 şahid olması gerekiyor. Cezası ise 100 sopadır. Filmde gördüğümüz ise 1 şahid var ve molla denen kişi düzenbasın tekidir. Hiçbir şekilde dinen böyle bir infaz şekli yoktur. Recm olayı eskiden yahudiler yapardı.

Oyuncular: Şahsen Hem Zahra'nın oyunculuğunu hemde Soraya'ın oyunculuğunu çok beğendim. Özellikle Sorayanın soğukkanlılığı hikayeyi yaşayan bir insan gibi oynuyordu. Zahra da savaşçı kimliği ile normal İran kadının tersi bir vaziyet göstermiştir.

     Beni En çok etkileyen bölümlerden biride Soraya,Çoçuklar ve Zahranın etkileyici konuştuğu şu böllümlerdi. "Melekler uçuyor Anne." Çocuklarının geleceği uğruna kocasından ayrılmayı reddeden ama yinede kocamdır diye evinden ayrılamayan, yaptığı onca davranışa nazaran hep kocasının kadını, çocuklarının annesi olmayı başaran bir kadının öyküsünü ibretle izlemekteyiz. İnsanoğlunun kendi çıkarları doğrultusunda göze alamayacağı, yapamayacağı, söylemeyeceği söz yoktur mesajını bize açıkca iletmiştir yönetmen. Oysa nedendir bu kavga, bunca yalan? Güzel güzel geçinip gitsek şu Dünya'da olmaz mı? Ama yok damarlarımızda akan kan gibi, hücrelerimize hucüm eden şeytan'a karşı koyamıyoruz. Bir yerde biri fısıldadı mı, o fısıltı ona on katılarak aktarılır. Heleki bulunduğunuz yer küçük bir köy ise. İnsana'da koyan budur ya: Tanıdığınız, sevdiğiniz, komşunuz bildiğiniz, babanız, çocuklarınız ve kocanız olanların bunları yapması. İzlerken insanın sinir katsayılarını artıran ve kızgınlıkla söylenmeden edemediğiniz gerçek bir hikayedir: Şoraya'yı Taşlamak. Süreyya karakterini canlandıran Mozhan Marnò'yu gayet başarılı buldum. Filmin en can alıcı yerlerinden bile zorlanmadığını gördüm. "Köyümüz Dünya'ya bir örnek olmayacak mıydı?"


Filme Öznel Bir Bakış: Amerikan filmlerinde normalde imgelere dayalı çekimler çok nadir olur ama bu filmde imgeler çok fazla kullanılmıştır. Özellikle ayrıntı ve baş planlar çok fazla ön plana çıkmıştır. Filmin başlarında mekanı genel çekimlerle yönetmen bize iyi tanıtabilmiştir. Filmi çok beğendim ve herkese tavsiye edebilirim.

Filmin Künyesi: 
Yapım: 2009 ~ ABD
Tür: Dram, Suç, Gerçek Hikaye
Oyuncular: Jim Caviezel (The Passion Of The Christ, Pay It Forward), Shohreh Aghdashloo (House Of Sand And Fog, X Men:The Last Stand), Mozhan Marno (The Unit, Medium, Charlie Wilson’s War), Navid Negahban (Charlie Wilson’s War, 24, CSI:Miami, Las Vegas, Law&Order), Ali Pourtash, Bita Sheibani 
Yönetmen: Cyrus Nowrasteh Senaryo: Betsy Giffen Nowrasteh, Cyrus Nowrasteh
Senaryo (Kitap,Roman): Freidoune Sahebjam
Yapımcı: Stephen McEveety, John Shepherd, Todd Burns
Görüntü Yönetmeni: Joel Ransom
Müzik: John Debney
Süre: 1 saat 56 dk 

Film Hakkında sizde Yorumlarınızı Esirgemeyin Arkadaşlar...

Yorumlar

  1. Bir ara ben de bu filmin incelemesini yapmıştım,hatta bir kaç internet sitesin de,yayımladığı hatırlıyorum fakat aradım taradım bulamadım.

    Bu film aynı zaman da bireyin gerçeğe dayanma seviyesinide ölçen derecede kallavi bir yapım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Awsil heval,
      Dediğin gibi gerçeklikte insanı etkileme oranı yüzdesi çok fazla, izlerken tüylerim diken diken oldu...Yönetmen çok başarılı olmuş gerçekten

      Sil
  2. Düşler Sokağı30.4.12

    Film gerçekten çok etkileyiciydi ,bu yaşanmış hikayeyi(vahşeti) oyuncular başarılı oynamış.Kandırılan (batıla kapılmış)insanların nasıl bir vahşetlere sebep oldukları apaçık gözler önüne serilmiş.. Filmi sonuna kadar öfkeyle izledim.
    Filmin eleştrisini de başarılı buldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşkrler Düşler Sokağı, Her zaman Yorumlarınızı Beklerim.

      Sil
  3. Adsız3.3.13

    dini ağızlarına alıp, kendilerine yol çizenlere allah lanet etsin kıyamet kopuncaya kadar, güçsüzü ezenlerden sorulsun ki sorulacakta. yanlışa gitmekten yalandan rabbim muhafaza etsin bizleri

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi