Takhté siah | Kara Tahta | Filmi'nin Eleştirel Analizi

Filmin Genel Anlatımı
      Filmde Bir Grup öğretmen sırtına tahta alarak İran'da okuma yazması olmayan çoçuklara okuma, yazma öğretmek amacıyla İran ve Irak sınırı arasında ev ev dolaşarak çoçuklara ve yetişkinlere okuma yazma öğretmeye çalışırlar. Öğretmenlik yaparak geçimini sağlayan bu insanlar hayatın zorluklarını ve yoksul bölge insanın durumunu bildikleri için, tüm zorluklara rağmen karın tokluğuna çoçuklara eğitim vermeyi amaçlamaktadırlar. Ne yazık ki bölge insanın okuma ve yazma konusunda pek de istekli olduğu söylenemez, hem  yetişkinler hem de çoçuklar öğretmenleri görünce onlara sırtını dönüp kaçma derdine giriyorlar. 
     Öğretmenler onlar ne kadar isteksiz davransa da onlara eğitim verme çabasına girişirler. Filmde her öğretmen bir köye ya da dağda geçimini yapmaya çalışan kaçak çoçukların ve ailelerin olduğu kesimlere gitmek üzere birbirinden ayrılırlar. Bohman Gobadı gruptan ayrıldıktan sonra göçmen bir kabileyi görürler, bu göçmenler memleketleri olan Halepçe'ye gitmek için Gobadi'den kendilerini sınıra götürmeleri durumunda ona 40 ceviz vereceklerini söylerler. Gobadi şartları kabul eder ve yolda yaşlı bir adamın kızını görür. Gobadi yaşlı adamın kızı için hiçbir şey istemediğini duyunca onunla evlenmeye karar verir ve göçmenler Kara Tahta karşılığında Haleleh ve Gobadi'yi evlendirirler. Gobadi tüm zorluklara rağmen göçmenleri memleketleri olan Halepçe'ye getirir. 
      Bir diğer kahramanımız hammal çoçukları sınıra kaçak mal götürürken görür ve onlara okuma yazma öğretme karşılığında az para alacağını söyler, ancak çoçuklar hiç de okuma yazma öğrenme niyetinde değildir, çabalarının sonunda sadece bir çoçuk okuma yazmayı öğrenmek ister. Kahramanımız çoçuklarla beraber yolda ilerlerken bir yandan okuma yazma öğretiyor, öte taraftan baskınlardan kaçmaya çalışmaktadırlar. Kahramanımız filmin sonunda çoçuklardan birisine okuma yazmayı öğrettiği esnada Sınır askerleri tarafından tüm çoçuklar ve öğretmen öldürülür.

Film Çözümlemesi ve Anlamlar:

Öncelikle  Kara Tahta'nın ne demek olduğu anlatalım, ilk olarak kara tahta filmde eğitim ve öğretimi öğrenmek amacıyla okullar da kullanılan bir nesnedir, Filmde ise ilk amaç bu yönde kullanılmıştır. Tahta aynı zamanda öğretmenler için bir kalkandır, askerlerin ve uçakların onları görmemesi için saklanmak amaciyla kullandıkları bir araçtır. Bir diğer anlamı ise Kara Tahta eskiden İran bölgesinde çok önemli bir yere sahipti, o kadar önemli ki bir kız alıp vermede bile etkili olduğunu görebiliyoruz, kahramanımız bu sayede evlenmiştir.

 Filmin bir önemli yanı ise Halepçe katliamını gözler önüne sermek ve bölgede yaşanan savaşlar yüzünden insanların psikolojik çöküntüsünü ve geçim sıkıntılarını ortaya koymaktadır. Filmden anladığımız kadarıyla bölge insanlarının okuma ve yazmaya sıcak bakmadığını görebiliyoruz.

Filmin karaketleri rollerini yaşayarak verdikleri için onlar hakkında pek birşey söyleyemiyorum.Kendi rolünü oynayan insanlar her zaman başarılıdır. :)

Film Dramatik bir belgesel tadında izleyebileceğiniz güzel bir film,Filmin dili kürtçedir,uluslarası 3 ödül almayı hak kazanan filmlerdendir...

Filmin Künyesini Bilmek İSteyenlere:
Takhté siah


Saygılarımla Yorumlarınızı Eksik Etmeyiniz.

Yorumlar

  1. gerçekten muhteşem bir film herkesin izlenmesi gereken film.

    YanıtlaSil
  2. @KurdoeVET Herkesin izlmesi gerektiği bir film

    YanıtlaSil
  3. Filmde göçmenlerin Halepçe'ye geldiklerinde rehbere "bizi kandırdın, burası bizim memleketimiz değil" demelerini unutamıyorum. Güzel ve üzerine düşünülesi bir filmdi.

    YanıtlaSil
  4. @Urfa Tutkunu Gerçekten o sahne çok duygusaldı, kimyasal bombalardan memlketleri tanınmayacak vaziyete gelmişti...Haliyle haklıydılar öyle demelerinde.

    YanıtlaSil
  5. C N T7.2.12

    BEN HALELE'yi SEVMIYORUM

    SAGOLUN

    YanıtlaSil
  6. Adsız25.1.17

    filmin künyesine göre verdiğin bilgi isim kısmında yanlışlık var.Bahman Ghobadi filmde yaşlı grupla değil çocuklarla karşılaşan öğretmen rolündedir.yaşlılarla karşılaşan öğretmen Said ismindedir ve ger çek ismide Said mohamadi dir.

    YanıtlaSil
  7. Adsız6.7.22

    Bir hoca nin iki çocuğu bagladiginda müfettiş geliyor fakat bir okulda kantin çalışanı silahla adam yaralıyor ne hikmetse ceza almıyor hatta okuda işine devam ediyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi