Z (Ölümsüz) 1969 Filminin Analizi


Z(Ölümsüz)1969 yapımı
                                                    
Z Filmi’nin Makro Analizi
Yönetmen : Costa Gavras
Filmin Türü : Politik
Öykü:Fransada kominist rejim yanlılarının hükümet destekli asker ve polisler tarafından yok edilmesi planıdır. Temel öykü arasında kanunsuzlara girmektedir.
                                                        Filmdeki  İkonlar
Z:  Eski Yunan alfebesinde Z harfinin anlamı ölümsüz olan, yani yaşam anlamlarına gelmektedir. Filmin ana karakterlerinden Doktor bu harf ile simgelenmiştir. Doktor öldükten sonra evinin önünde, sokakta bu harfin yazılmasıda buna işaret ediyor.
Madalya ve Rütbeler : Askerlerin üniformalarındaki çok sayıda madalya ve rütbelerin bulunması, bu gruhun potansiyel güç sahibi olduklarını gösterir.
Ordu ve polis görevlilerinin üniformalarındaki madalyalara kamera tarafından yakın plan oluşturmasıda otorite ve gücü  yansıtır.
Barış sembolu  ve Sopa : Filmin hemen hemen her karesinde solcuların sembolü olan barış simgesi , Fransa sokaklarında, tiyatro salonlarında, gözükmektedir. Sopa ise hükümet ve ordunun sembolunu oluşturmaktadır. Filmdeki iki kutup olan solcular barış sembolu ile simgelenmiştir, sağcılar ise Sopa ile simgelenmiştir.
Filmin ön jeneriğinde Barış simgesi ile Hz İsa’nın portresi arka arkaya verilmesi , Hristiyanlığı kabul eden Batı  toplumunun sosyal hayat içerisinde barışa önem verdiğini gösterir.
Kırmızı Kitap: Solcuların lideri olan Doktor’a suikast yapılacağı haberi ni alan arkadaşları bu bilgiyi paylaşma k için Başsavcı ‘nın yanına giderler. Başsavcının masasında kominizm ile ilgili bir kitabın kırmızı bir kapakla kaplanmış olması, kırmızı rengin koministlerin simgesi olduğunu anlatır.
Beyaz : iyiyi ve barışı temsil eder. Solcular sürekli açık renk kiyafetlerle gezerler. Bu durum onları barışçı ve iyimser olduklarını gösterir.

                                                  Karakter Tipleri
Savcı: Gerçeklerin peşinde koşan şüpheci,dikkatli, zeki ve adaletin güvenine inan biridir. Öldürülen Doktor’un hakkını aramış ve gerçekleri su yüzüne çıkarmıştır.
Doktor: İnandığı doğrular için savaşmaktan vazgeçmeyen her zaman için şiddetin karşısında olan ve barışı herşeyden çok seven, ayrıca ilgili bir koca ve duygusal bir insandır.
Doktorun Avukatı: Tez canlı, zekice tespitler yapabilen mücadeleci, korkusuz bir karakterdir.
Gazeteci: Sıradışı bir gazetecelik anlayışına sahip, mesleğinde profesyonel, meraklı, araştırmacı, herkes tarafından görüleni değil, olayların iç yüzünü çıkarmaya çalışan zeki bir muhabirdir.
General: İki yüzlü, çıkarları peşinde koşan kurnaz, şiddeti seven, solcu düşmanı bir karakterdir.
Yoga ve Voga : Fakirdirler, para uğruna yapmayacakları şey yoktur. Anti-kominist bir örgüt olan CROC’a üye olan aşırı sağcı kişilerdir. Filmde her ikisi maşa olarak kullanılmıştır.
                                                         Yıldızlar:
Filmde çok önemli yıldızlar yoktur sadece iki önemli yıldız vardır.Bunlar Yves Montad  ve İrene Papas’dır. Oynadıkları roller küçük olmasına rağmen önemli sahnelerin can alıcı noktalarında yer bulmuşlardır.
                                               Filmin Genel Yapısı:
Filmdeki ölüm sahnesini akşam vaktinde çekilmiş olması, ışığın hayat, karanlığın ölüm olduğunu  belirtmek için  yapılmıştır. Filme gerçekliği vurgulamak için fazla ışık ve zoom teknikleri kullanılmamıştır. Ayrıca filmde dublör kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Filmin bir başka özelliği ise müzik sadece iki sahnede kullanılmıştır.
Oyuncuların giymiş olduğu kiyafetler o dönemdeki toplumsal dönemi yansıtmaktadır.


...Urfalı....

Kaynak göstermeden paylaşmayın lütfen...Olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi bekliyorum...

Yorumlar

  1. İzlemedim bu filmi. İsmi bana V For Vendetta'yı anımsattı. Okuyunca merak da ettim. Tanıttığın için sağol.

    YanıtlaSil
  2. Bu Filmde Gerçek Hikayeler konu edinmiş, internettte bulmak çok zor gerçekten, filmin dili fransızca, fransa,rusya ortak yapımı, bu film bir ara fransa da yasaklandı...

    YanıtlaSil
  3. Yasaklandıysa kesin izlemem lazım =) Bak daha çok merak ettim şimdi =)

    YanıtlaSil
  4. İyi bakalım, bulabilirsen izlersin :))

    YanıtlaSil
  5. Adsız15.5.12

    yunan cuntasının işledigi cinayeti anlatan kalite bir filim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi