12 Yıllık Esaret Film Analizi

1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Fakat bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider.

Filmin Dizini:
Yapım: 2013 – ABD, Yeni Zelenda
Tür: Biyografi  Dram  Tarih
Süre: 134 dakika 
Yönetmen: Steve McQueen (II)
Oyuncular: Chiwetel Ejiofor  Michael Fassbender  Benedict Cumberbatch Lupita Nyong'o  Paul Giamatti
Senaryo: Steve McQueen (II)  John Ridley
Yapımcı:  Brad Pitt  Steve McQueen

Filmin Genel Bir Anlatımı:
1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Fakat bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider.
 İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiflikte köle olarak çalışması için satarlar. Özgürlüğünü korumak için verdiği tüm emekler ve mücadele yerle bir olmuş, hayatı kabusa dönmüştür. Bu cehennemde Solomon acıyı, şiddeti, küçük düşürülmeyi yeniden öğrenecek ve isyan etmeye cesareti olmayan br grup insanın umutsuzluğuna şahit olacaktır. Sevdiklerini ve hayatını geri almak için ne yapması gerektiğini kesinlikle bulmuştur...

İngiliz sinemacı Steve McQueen'in yönetmenliğini ve John Ridley ile birlikte senaristliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Michael Fassbender'ın yanı sıra Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti gibi yıldızlar da yer alıyor.


Solomon Northup baş karakter özgürlüğünü yeniden almak için yaptığı mücadelenin anlatıldığı gerçek bir yaşam hikayesidir. Solomon filmde ailesi ile özgürce yaşayan ve müziği ile New York’ta yaşayan mutlu bir ailesi vardır. Ancak kendisine iyi bir iş teklif eden iki adamla tanışır ve Washington’a gider. Solomon burada kendisini bekleyen tehdin farkında değildir. Kendisini götüren iki yabancı Washingon’da sarhoş edip, köle olarak Güney’de bir çiftliğe satarlar. Solomon uyandığında kendisini bir hapishane koğuşunda bulur.  Solomon hapishane özgür bir birey olduğu anlatmaya çalışsada köle tüccarları onu dinlemeyip işkence ederler. Solomon artık ne yapsada özgür olduğunu bu insanlara anlatamayacağının farkına varır. Ancak çiftliğe satıldığında orada bir Kanadalı ile tanıştığında bir umut olduğunu öğrenecektir. Solomon her ne kadar etrafında diğer kölelere özgür olmak için mücadele edilmesini anlatsada bunun bir faydası olmayacağını çok sonradan öğrenir ve onlardan umudu kesmek zorunda kalır. Solomon özgürlüğüne kavuştuktan sonra yazdığı kitaplar ile Amerika’da kölelerin özgürlüğünü kazanmasında büyük etken oynamıştır.
Solomon kendisini kaçıran Hamilton ve Brown dava etmiştir. Ancak uzun süren mahkeme sonucu Hamilton ve Brown beraat edildiler. Solomon  kendisini kaçıranları mahkemeye verdi ancak Başkent’te beyazlara karşı tanıklık edemediği için köle pazarı sahibi James Burch’e karşı açtığı davayı kaybetmiştir. Ancak solomon yazdığı kitap sayesinde Amerika’nın Kuzeydoğu eyaletlerinde konferanslar verdi. Yer altı tren yolundan kaçan kölelere yardım etti.
Solomon nerede, nasıl  ve hangi tarihte oldüğü bilinmiyor.
Filmin Teknik Yönleri:


Film Teknik açıdan görselliğin, gerçekliğin ve ayrıntıya dayalı çekim çalışmalarının çok olduğunu filmde görebiliyoruz. Genel çekimler fazla kullanılmıştır., genel çekimler genelde mekan tanıtımları için yeterli derecede kullanılmıştır. Filmin en önemli yönü ise müzikle anlatılmak istenen mesaj güçlendirilmiştir... Film 2 saat 14 dakika sürsede filmin bitmesini istemeyeceksiniz. ..Film ne kadar uzun olsada her dakikası ve saniyesi ile izleyici kendinden ayırmayan çekici bir yönü bulunmaktadır.


Fİlm Kahramanları:


Solomon:
Özgürlüğünü kazanmak için verdiği mücadele ile diğer kölelerin gözünün açılmasında büyük bir etken oynamıştır. Filmde Solomon her ne kadar pasif gözükse de bunun temel nedeni diğer kölelerin çok pasif kalmasıdır. Solomon bu umutsuzluk vakasının içinde bir bile her fırsatta özgürlüğünü elde etmek için her türlü mücadeleyi veren bir karakter olarak göreceksiniz.

Epps (Michael Fassbender ): Solomonu satın alan köle tüccarlarından birisidir. Filmdeki ismini hatırlayamadığım için başrol karakterinin gerçek ismini verdim. Karakter olarak filmde köleler karşı zalim ve çoçuk yaştaki kız kölelerinden birine karşı cinsel arzu duyan bir karakter rolünde karşımıza çıkıyor. Solomon’un özgürlüğünü elde etmek için verdiği mücadeleyi görünce ona türlü türlü işkenceler etmekten kaçınmayacaktır.
Patsy: Solomon gibi kölelerden birisir. Ancak patsy çoçukluğunu köleler içinde büyüyerek geçirir. Patsy köle tüccarının ona karşı olan bakışları ve kıskançlığı yüzünden hayata karşı umutsuz bir vaka olarak karşımıza çıkacaktır. Patsy köle tüccarı tarafından hem tecavüz edilir hemde kırbaçlanarak ağır yaralar almasına neden olacaktır. Patsy karakterini canlandıran Lupita Nyong oyunculuğu ile herkesten alkış toplayacaktır.
Bass (Brad Pitt): Bass rolünde oynayan Bradd Pitt, Solomon’un umut kaynağı olan karakter, Boss filmde köle sahiplerinden Epps ile köle kanunları hakkında geçen konuşmaları Solomon’nun Bass’e karşı bir umut vermiştir. Nitekim en yakın fırsatta solomon bundan yararlanacaktır.
Filmin ana teması: kölelerin yaşadığı zulümler, kölelerin bu zulme karşı dirençlerinin ne kadar kırıldığını gösteren gerçek bir yaşam hikayesidir.


12 Yıllık Esaret Filmi hakkında görüşünüz nedir?

Yorumlar

  1. Ferhat HALHALLI31.1.14

    Yorum olsun diye yapılan yorumlardan nefret ediyorum.
    Ama bu eleştirel yorumlarda,
    yazılan yazılar yorum olsun diye yazılmış yazılar deil.
    Bizi ya da beni diyelim,
    Aydınlattığı için emeği geçenlere teşekkürümù bildirmekte kendimi borçlu hisseder, teşekkùrlerimi bildiririm.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir film tavsiyesi teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Binance TR Ağ hatası çözümü

Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar Film Eleştirisi

Mahsun Kırmızıgül'den Elma Kokusu Filmi